הלוקס ולגוס (Hallux Valgus) היא עיוות בכף הרגל שעלול לגרום לכאבים, אי נוחות של ממש ובמקרים קשים אף להגביל את התנועה.
מדרסים מפחיתים את הסיכון להיווצרות העיוות, ועשויים להקל מאוד על הקושי של מי שכבר סובל מהלוקס ולגוס. במקרים מסוימים הם אף עשויים לחסוך את הצורך בניתוח.
מה זה בעצם בוהן קלובה?
בוהן קלובה היא דפורמציה של עצם המסרק הראשונה, שסוטה כלפי פנים (עצמות המסרק הן העצמות היחסית ארוכות בכף הרגל שמחברות את שורש כף הרגל עם האצבעות, ועצם המסרק הראשונה היא זו שמחוברת באמצעות מפרק אל הבוהן).
בגלל הסטייה של העצם, הבוהן עצמו סוטה כלפי חוץ, ומאחר שבוהן נקראת בז’רגון הרפואי Hallux וסטייה החוצה ממרכז הגוף היא Valgus הרי שהתופעה מוכרת בעיקר בשם הלוקס ולגוס.
הסטייה עצמה של עצם המסרק הראשונה ושל הבוהן אינה מכאיבה, לפחות לא כשהתופעה רק מתחילה להיווצר, אולם כשמנסים לנעול נעליים נוצר לחץ על עצם המסרק הראשונה ועל הבוהן ועל כן הכאבים ואי הנוחות. אם לא מטפלים בבעיה היא נוטה להחמיר, ועלול להופיע כאב גם כשאין לחץ של נעליים על הבוהן הקלובה.
בחלק מהמקרים גם אצבעות נוספות סובלות מעיוות וכן עלולות להיווצר יבלות בכף הרגל.
הסיבות להיווצרות הדפורמציה
ישנם מספר גורמים אפשריים להיווצרות הלוקס ולגוס. הנפוצים שבהם הם:
* גנטיקה – להופעת הבוהן הקלובה ישנו מרכיב תורשתי מובהק.
* נעליים לא נוחות – ובפרט שימוש ממושך בנעלי עקב.
* ליקוי מבני בכף הרגל – למשל צניחה של אחת הקשתות (אורכית או רוחבית), שמובילה לחלוקת עומסים לא מאוזנת על החלקים השונים של כף הרגל.
* הליכה או תנועה לא נכונות – שגם הן מובילות לחלוקה לא מאוזנת של העומסים על חלקי כף הרגל.
* תופעת לוואי של מחלה אחרת ובפרט ארטריטיס (דלקת מפרקים).
גם לגיל ישנה השפעה, וככל שמתבגרים כך עולה הסיכון ללקות בהלוקס ולגוס, אם כי גם אנשים צעירים עלולים לסבול מכך.
איך מטפלים בהלוקס ולגוס ולמה מדרסים מסייעים במידה רבה?
במקרים רבים הלוקס ולגוס נתפשת לא רק כבעיה מבנית שמובילה לכאב וקושי בתנועה אלא גם כפגם אסתטי – אולם הטיפול בבעיה מתמקד בפן הרפואי, ולא מומלץ לעבור ניתוח רק בגלל אי נוחות אסתטית (שהרי בכל הליך כירורגי טמונים לא מעט סיכונים).
אם המצב אינו חמור מאוד, והכאב לא מופיע גם כשלא נועלים נעליים, הטיפול מתמקד באי החמרת ההלוקס ולגוס.
לשם כך מומלץ ראשית כל לוותר על נעליים לא נוחות, יפות ככל שיהיו, ובפרט על נעלי עקב.
חלק מהרופאים ממליצים על שימוש במפריד בוהן או סדים עשויי סיליקון, אולם רופאים אחרים מסתייגים מכך וטוענים כי אין בהם תועלת אמתית.
לעומת זאת לגבי מדרסים קיים קונצנזוס כי הם מסייעים למי שסובל מבוהן קלובה במידה בלתי מבוטלת, ובפרט מבטיחים חלוקת עומסים מאוזנת על חלקי כף הרגל השונים, מקלים על אי הנוחות ומפוגגים את הכאב הכרוך בתנועה.
ניתוח לתיקון העיוות
במקרים מסוימים אין ברירה אלא לעבור ניתוח שיתקן את הדפורמציה.
במהלך הניתוח, שמתבצע בהרדמה אזורית של כף הרגל, מנותק הגיד שגורם לסטיית הבוהן וזאת דרך חתך בין הבוהן לאצבע השנייה. חתך נוסף מתבצע באזור הבליטה שנגרמת עקב סטיית הבוהן. דרך חתך זה מוסרת הבליטה שנקראת בוניון, וכן מנסר הרופא המנתח חלק מעצם המסרק הראשונה כך שהיא לא תוטה פנימה.
חשוב להדגיש כי נדרשים מספר חודשים עד להחלמה מלאה לאחר ניתוח תיקון הלוקס ולגוס.