מדרס אורתופדי הוא אחת ההמצאות החשובות של המין האנושי. אמנם לכאורה מדובר בפיסת פוליפרופילן (או חומר תרמו-פלסטי אחר) צנועה, אולם בפועל השימוש בפריט זה עשוי לשפר במידה דרמטית את איכות החיים שלנו, ובפרט עבור מי שסובל מבעיה כלשהי בכף הרגל אשר פוגעת ביציבה שלו ומקשה עליו לבצע תנועות שונות.
מי זקוק למדרס אורתופדי?
קהל היעד של המדרסים האורתופדיים מגוון מאוד:
- ילדים ובני נוער הסובלים מפלטפוס, ובשל כך מתקשים לבצע פעילויות גופניות שונות.
- חיילים אשר חוששים מהיווצרות שברי הליכה או פגיעות אחרות עקב העומס הרב המוטל עליהם.
- ספורטאים שגם הם מועדים לפציעות שונות (נקעים, שין ספלינט, קרע במניסקוס ועוד), או שרוצים לשפר את ביצועיהם.
- מי שסובל מדורבן בעקב ועל כן מכאב עז במהלך הליכה.
- אנשים בעלי ליקויים מבניים בכף הרגל, שמובילים להיווצרות עומס יתר בנקודה מסוימת וכתוצאה מכך גורמים לכאבים (בין אם בכפות הרגליים, בין אם בברכיים, בין אם בגב התחתון ועוד).
חשוב להדגיש: מדרסים אורתופדיים, כולל האיכותיים ביותר, אינם משנים את מבנה כפות הרגליים – אלא “רק” מנטרלים את הליקויים שיש בהן כך שלא נסבול מההשלכות של הליקויים ובפרט לא נרגיש כאב במהלך עמידה, הליכה או פעילות גופנית.
מאילו חומרים מיוצרים מדרסים?
ישנם מספר חומרים מהם ניתן לייצר מדרסים אורתופדיים.
ברוב המקרים מדובר בפולימרים תרמו-פלסטיים – חומרים שיכולים להפוך ממוצק לנוזל ולהיפך ללא שינוי בתכונות האחרות שלהם, ושבין יתרונותיהם מבנה חזק במיוחד והתאמה לשימוש הכרוך במגע עם העור שלנו. האופציה המוכרת ביותר היא פוליפרופילן.
חומרים נוספים מהם ניתן לייצר מדרסים הם שעם (חומר שמתאים במיוחד למדרסים לחולי סוכרת, שאסור להם לדרוך על חומרים פלסטיים), גרפיט (חומר רך יחסית שהוא אחת הצורות של פחמן בטבע), עור ועוד.
מדוע מומלצת האופציה של מדרסים אורתופדיים בהתאמה אישית?
לכל אדם כף רגל ייחודית ובעיות ספציפיות מהן הוא סובל – ועל כן רק מדרסים אורתופדיים בהתאמה אישית ינטרלו את כל הליקויים ויבטיחו תנועה חלקה ונטולת כאב.
כיצד מוודאים שהמידה של המדרס היא האופטימלית עבור כף הרגל?
על-מנת לוודא שהמידה של המדרס שישמש אתכם היא זו האופטימלית עבור כף הרגל שלכם, יש לבצע אבחון ייחודי המבוסס על טכנולוגיה מתקדמת.
האבחון מבוסס על מכשיר הליכה שאליו מחוברים מספר מצלמות וחיישנים המספקים תמונת מצב מפורטת וברורה של כף הרגל תוך כדי תנועה.
באופן טבעי לא רק איכותו של המכשור המשמש לאבחון ומידה חשובה אלא גם הניסיון של אנשי המקצוע המתפעלים אותו.
מדרסים אורתופדיים או אורתופדיים? לא משנה, העיקר שיהיו איכותיים
ישנם מתגלים חילוקי דעות אם צורת הכתיב הנכונה היא מדרסים אורתופדיים או אורתופדיים.
בדרך כלל נהוג להשתמש ב-ט’ כשהכתיב באנגלית הוא T (למשל סטטי) וב-ת’ כשבמילה האנגלית מופיע הצירוף TH (למשל תרפיה). חלוקה נוספת היא בהתאם למקור המילה: אם מקורה ביוונית יש להשתמש ב-ת’ (למשל תאטרון) ואם לא הרי ש-ט’ היא האופציה המועדפת (למשל טלפון).
על סמך הכלל הנ”ל יש לכתוב “אורתופדיה”, שכן מקור המילה ביוונית ובאנגלית הכתיב הוא Orthopedic, אבל יחד עם זאת מה שחשוב באמת הוא לא הכתיב, אלא האיכות: כשקונים מדרס אורתופדי (או אורתופדי…) חשוב מאוד להקפיד על מוצר ברמה גבוהה ובפרט על התאמה אישית למבנה כף הרגל שלכם. רק כך תוכלו להפיק את מלוא התועלת ולהבטיח יציבה נכונה, תנועה בריאה ובאופן כללי את שלומן של הרגליים שלכם.
מדרסים אורתופדיים הם מסוג המוצרים שלא תמיד אנחנו מבינים שאנחנו זקוקים להם – אבל מרגע שמתחילים להשתמש בהם, לא מבינים כיצד יכולנו ללכת בלעדיהם.
בפרט מושג שיפור משמעותי באיכות החיים אצל אנשים הסובלים מליקויים מבניים בכף הרגל (כולל ילדים בעלי בעיות שכאלה) ואצל מי שכפות הרגליים שלהם, ואיתן כל הגוף, חשופות לעומסים רבים. כאב בכף הרגל, או בחלק אחר של הרגל, הוא סיבה טובה נוספת להגיע למכון האמון על ייצור מדרסים איכותיים.
כשמחפשים באינטרנט את המדרסים האורתופדיים מוצאים בדרך כלל דווקא מדרסים אורתופדיים… השימוש באות ט’ השתרש בארץ, וזאת למרות שהאות הנכונה היא ת’ – המילה במקור היא Orthopedy, והכלל המקובל הוא ש-th הופך ל-ת’ (כפי שלמשל therapy הופך לתרפיה).
אבל עם כל הכבוד לשאלה האם לחפש מדרסים אורתופדיים או אורתופדיים, מה שחשוב באמת הוא איכות המדרס ובעיקר התאמתו המוחלטת לכף הרגל הספציפית, ולשם כך נדרש אבחון מקצועי במיוחד שמתבצע במכון בעל ציוד משוכלל כמו גם ניסיון עשיר דוגמת פיקספיט.
מדוע חשובה התאמה מוחלטת וכיצד משיגים אותה?
המפתח לכך שהמדרסים האורתופדיים ימלאו את תפקידם – תנועה חלקה ומשוחררת ללא כאבים והגנה מקסימלית לכפות הרגליים – הוא התאמה מוחלטת בינם לבין כפות הרגליים של האדם.
הסיבה לכך היא שאין שתי כפות רגליים זהות, ולא רק שכפות הרגליים של אדם אחד שונות משל חברו אלא שגם צורת ההליכה שונה וכך גם הפעילויות שמבצע כל אדם שונות (יש כמובן הבדל בין הצרכים של כדורגלן מקצועי לבין מי שרץ בפארק 3 פעמים בשבוע). רק מדרסים שיוצרו מתוך מחשבה על כל המאפיינים הספציפיים הנ”ל יצליחו במשימתם.
על-מנת להגיע להתאמה המלאה נדרש קודם כל ציוד משוכלל: אבחון כף הרגל מתבצע במכשיר הליכה שכולל חיישנים ומצלמות שמספקים אינפורמציה מפורטת ומדויקת אודות החלקים השונים של כף הרגל בכל רגע ורגע ובכל מנח ופעולה.
המרכיב השני באבחון המקצועי בדרך למדרסים האורתופדיים האופטימליים הוא הניסיון של אנשי המקצוע במכון, ניסיון שמבטיח תרגום מדויק של הנתונים לכדי המוצר המבוקש.
החומרים מהם מיוצרים מדרסים אורתופדיים
רוב המדרסים האורתופדיים מיוצרים מפולימרים תרמופלסטיים שונים ובפרט פוליפרופילן.
חומר תרמופלסטי הוא חומר שהופך ממוצק לנוזל ומנוזל למוצק מבלי שתכונות אחרות שלו ישתנו. היתרונות העיקריים של החומרים התרמופלסטיים הם המבנה המאוד חזק שלהם, כך שהמדרסים זוכים לעמידות מקסימלית, והניטרליות במגע עם העור כך שאין תופעות לוואי בלתי נעימות לשימוש במדרסים.
חומרים אפשריים אחרים לייצור מדרסים אורתופדיים הם גרפיט ושעם – השעם משמש בעיקר להכנת מדרסים לחולי סוכרת (שעקב מחלתם מנועים מלדרוך על חומר פלסטי, שעלול להזיק להם).
למי חשוב במיוחד להיעזר במדרסים?
מדרסים אורתופדיים חיוניים בעיקר לילדים בעלי פלטפוס (שגורם לכך שחלוקת העומסים על כף הרגל הרגישה מטבעה כשמדובר בילדים וגם בבני נוער לא תהיה מאוזנת), מבוגרים עם ליקוי מבני בכפות הרגליים, כל מי שסובל מכאב שמקורו בהליכה או תנועה (למשל דורבן בעקב, פגיעה נפוצה מאוד שאם מתעלמים ממנה עלולה להחמיר ואף להקשות על התנועה עד כדי כך שהאדם לא יוכל לקיים את שגרת חייו), חיילים (על מנת למנוע את האופציה של שברי הליכה) וספורטאים (שעקב העומס העצום המוטל על כפות הרגליים תוך כדי ריצה, קפיצה, שינויי כיוון חדים וכו’ עלולים לסבול מפציעות ספורט שונות, שאותן המדרסים האורתופדיים יכולים למנוע).
כשמדברים על מדרסים אורתופדיים – מחירים הם פקטור משמעותי
המדרסים האורתופדיים הם מוצר יקר ערך עבור מי שזקוק לפתרון שיאפשר לו לעמוד, ללכת ולבצע פעילויות גופניות שונות מבלי לסבול מכאבים.
על אף היותם יקרי ערך, כשמדברים על מדרסים אורתופדיים מחירים הם פקטור משמעותי. אמנם אין מחיר ליכולת ללכת, לרוץ, לקפוץ או לעמוד מבלי שכף הרגל או אזור אחר בגוף ישגרו אותות כאב למוח, ובמקרים מסוימים אף ימנעו מאתנו ביצוע מטלות שגרתיות עקב הכאב העז, אולם במציאות הכלכלית של ימינו גם מוצרים שתכליתם בריאותית ותרומתם לאיכות החיים שלנו היא דרמטית נמדדים גם על פי העלות ולא רק על סמך התועלת.
הטווח הרחב של מחירי מדרסים – מ-200 ועד 2,500 ש”ח
כאמור, עבור כל מי שמתעניין ברכישת מדרסים אורתופדיים מחירים הם פקטור משמעותי, ועוד תורמת לכך העובדה שעלות זוג מדרסים משתרעת על טווח רחב למדי, החל מסביבות ה-200 ש”ח ועד ל-2,500 ש”ח.
סיבה נוספת לבחון היטב את מחיר המדרסים המוצעים לכם ולא רק את איכותם היא היעדר הפיקוח על התחום. למעשה, כל אחד יכול להגדיר את המוצרים שהוא מוכר כ”מדרסים אורתופדיים”, בלי קשר לחומרים מהם הם מיוצרים, למידת התאמתם לכף הרגל של הלקוח הספציפי ולמאפיינים האחרים שלהם.
בהתאם, מומלץ בחום לבחון היטב את המוניטין של המכון שבו רוכשים את המדרסים שיאפשרו עמידה נוחה, הליכה נכונה ותנועה בריאה. אינדיקציה מובהקת אחת לאיכות המכון, ועל כן גם לאיכות המדרסים, היא האם יש למכון הסדר עם קופות החולים השונות. בקופות החולים עובדים אנשי מקצוע בעלי יושרה וניסיון, והם לא יאשרו הסדר עם מקום מפוקפק שמוכר מדרסים נחותים במחיר גבוה.
גם המלצות מצד חברים, מכרים או דמויות ידועות (ובפרט ספורטאים, שמטבע הדברים זקוקים למדרסים משובחים במיוחד) מהוות עדות לכך שמדובר במכון איכותי, כך שגם אם מחיר המדרסים המוצע לכם בו מעט גבוה יותר, הרי שכשבוחנים את יחס העלות תועלת זוהי אופציה משתלמת, בזכות התועלת המקסימלית לבריאות כף הרגל ובכלל.
למה מדרסים בהתאמה אישית יקרים יותר ממדרסי מדף?
כשמתעניינים ברכישת מדרסים אורתופדיים מחירים נעים כאמור על מנעד רחב למדי, כשאחד הפקטורים הקובע את העלות הסופית הוא האם מדובר במדרסים בהתאמה אישית או שמא אלה הם מדרסי מדף.
מחירי מדרסים בהתאמה אישית גבוהים יותר ביחס לעלותם של מדרסי המדף, והסיבה לכך היא באופן טבעי העבודה המושקעת בבדיקה מדוקדקת של כף הרגל, לקיחת המידות וייצור המדרס המותאם אישית – כך שגם אם עלות החומרים זהה, הרי שבכל זאת מושקעת עבודה רבה הרבה יותר בסוג הראשון ועל כן המחיר גבוה יותר.
חשוב כמובן לוודא שאם שילמתם על מדרסים בהתאמה אישית אכן קיבלתם מדרסים שמותאמים ספציפית למבנה כף הרגל שלכם ולבעיות המאפיינות אותה – כך שהם יוכלו לנטרל את הליקויים ולהבטיח עמידה, הליכה ותנועה ללא כאב או קושי.
איך משפיע החומר ממנו עשוי המדרס על המחיר?
מדרסים רכים פשוטים יחסית, עם בולמי זעזועים ולפחות 4 שכבות, על בסיס חומרים פשוטים יחסית יעלו בין 600 ל-1,300 ש”ח.
מדרסים קשיחים מפולימרים תרמו-פלסטיים (למשל פוליפרופילן) יעלו בין 800 ל-1,600 ש”ח. מדרסי גרפיט (אחת מצורות הפחמן) יעלו לרוב בין 900 ש”ח ל-2,000 ש”ח.
בכל מקרה כאמור חשוב מאוד לקחת בחשבון לא רק מחירי מדרסים אופציונליים אלא גם את התמורה שמעניק זוג מדרסים איכותי – שיפור דרמטי באיכות החיים.