המדרסים שלנו

המצאת הנעליים אולי לא נחשבת דרמטית כמו גילוי האש או פיתוח הגלגל, אבל אין ספק שגם לה יש השפעה על התפתחות המין האנושי – ויש עוד פריט שבשנים האחרונות השתכלל מאוד ומהווה תוספת מבורכת לנעליים: מדרסים.

מדרסים הם השכבה שבאה במגע עם כף הרגל, הם הופכים את ההליכה והעמידה ובכלל את התנועה לנוחות יותר, בולמים זעזועים וכשמדובר על מדרסים מותאמים אישית לכף הרגל של האדם הם גם מנטרלים את ההשפעות של ליקויים מבניים שונים ובכך מבטיחים תנועה אופטימלית ומינימום סיכון לפגיעות בכף הרגל.

ממה עשויים מדרסים?

חומר הגלם העיקרי לייצור מדרסים הוא קצף.

הסיבה העיקרית לכך היא שהקצף מטבעו הינו בולם זעזועים יעיל, והרי אחת המטרות העיקריות של מדרסים היא להגן על כפות הרגליים שלנו מפני הזעזוע שכרוך בכל מפגש עם קרקע כזו או אחרת. בנוסף הקצף הינו אמין, אינו יקר וקל להתאים אותו לכל כף רגל ובכך להבטיח תועלת מיטבית.

החיסרון העיקרי של הקצף הוא תוחלת החיים היחסית קצרה.

אחת הדרכים להתגבר על החיסרון הנ”ל היא הוספת בועיות אוויר לקצף. בועיות האוויר תורמות גם מעין ריפוד כך שהמדרס הופך לעוד יותר נוח.

שיטה דומה שמאריכה את תוחלת החיים של המדרסים ובמקביל הופכת אותם לנוחים יותר היא הכנסת בועיות ג’ל, שמבטיחות גמישות גבוהה ונוחות מרבית. החיסרון של אופציה זו הוא מחירה הגבוה יחסית, ומאחר שבכל חיפוש אחרי מדרסים אורטופדיים מחירים הם גם פקטור, כדאי לקחת זאת בחשבון.

עוד אופציה היא מדרסי עור, כשבדרך כלל מדובר בעורה של פרה. היתרון העיקרי הוא הקשיחות של חומר זה, שמספקת תמיכה חזקה במיוחד לקשת האורכית בכף הרגל.

בנוסף לכל הנ”ל ישנם גם מדרסי שעם, שמיועדים בעיקר לחולי סוכרת.

באילו מקרים כדאי להשתמש במדרס?

לשאלה “על מה ולמה מדרסים” ישנן תשובות רבות, וכמעט כל אחד יכול לצאת נשכר מהוספת מדרסים לנעליים.

סיבה רווחת אחת היא כשהנעל מעט גדולה מדי ולא אוחזת מספיק טוב את הרגל. הוספת המדרס מצמצמת את המרווח בין הרגל לנעל ומאפשרת לנו לנעול נעליים יפות ומחמיאות גם אם הן גדולות מבלי שהדבר יפגע בנו (ובפרט כשאותה נעל במידה קטנה יותר כבר לוחצת עלינו ולכך כמובן אין פתרון יעיל).

במקרים אחרים המדרסים נועדו לתקן ליקויי יציבה. כשזה המצב, חשוב לבחור מדרסים בהתאמה אישית ועל סמך בדיקה והמלצה של אורתופד מומחה או מכון בעל ניסיון עשיר בהתאמת מדרסים על סמך אבחון מדויק במיוחד.

מדרסים מסוג זה מתאימים למשל לבעלי פלטפוס, למי שסובל מדלקת בעקב וגם ספורטאים יכולים לזכות בתועלת רבה בזכות שיפור הביצועים – בתנאי שמתאימים את אופי המדרס גם לסוג הפעילות הספורטיבית (ריצה, כדורסל, רכיבה על אופניים וכו’).

איך לשמור על המדרסים כדי שהם ישמרו עלינו?

תוחלת החיים של מדרסים תלויה במידה רבה ביחס שלנו אליהם.

על מנת להגן על המדרסים כדי שהם יגנו עלינו לפרק זמן מקסימלי, מומלץ קודם כל להוציא אותם מהנעל בתום כל שימוש כך שהם לא יצברו לחות וזיעה אלא יזכו בהזדמנות להתייבש.

ניתן גם לנקות מדרסים – בתנאי שמשתמשים בחומרי ניקוי עדינים במיוחד ועושים את הכל ביד (ובהתאם להנחיות מיצרן המדרסים!)

מציאת המדרס הנכון במחיר הנכון

כאבים בכפות הרגליים מובילים לקושי בתנועה ולפעמים אפילו למגבלות של ממש מבחינת היכולת להתנייד. מדרסים הם פתרון אפקטיבי, אבל כשמתחילים לחפש מדרסים אורטופדיים מחירים עלולים להוות גורם מעט מרתיע, וגם כשהאדם כבר סובל מכאבים עזים לפעמים הוא עדיין חושש שמדובר במוצר יקר שלא בהכרח יעזור לו.

חשוב להבין שמחירי מדרסים משתרעים על פני מנעד רחב במיוחד, והסיבה לכך פשוטה: ישנם מדרסי מדף וישנם מדרסים מותאמים אישית – ומדובר בעצם בשני מוצרים שונים לחלוטין, כך שאך טבעי שיהיה פער משמעותי גם מבחינת העלות שלהם (מדרסי מדף ניתן למצוא גם ב-100 ש”ח ואילו מדרסים בהתאמה אישית עולים מאות שקלים ובחלק מהמקרים גם 1,500-2,000 ש”ח).

בכל מקרה כדאי לזכור שהוספת מדרסים לנעליים, ובפרט כאלה בהתאמה אישית, עשויה לשפר בצורה דרמטית את מצב כפות הרגליים ובעצם הגוף כולו (במקרים רבים כאבים בכפות הרגליים יוצרים גם כאב גב, למשל), וישנם מצבים שבהם מדרסים איכותיים אף מונעים התדרדרות וצורך בניתוח – כך שבמידת הצורך בהחלט כדאי ומשתלם להשקיע גם כמה מאות שקלים במדרס הנכון.

סוגי המדרסים השונים ואיך לבחור ביניהם?

ניתן לחלק את המדרסים ל-4 קטגוריות עיקריות: רפידות, מדרסים ביומכניים, מדרסים רכים ומדרסים קשיחים.

הקבוצה הראשונה מאפשרת הוספת שכבת ריפוד לנעל כך שלא ייווצר מרווח מיותר בינה לבין כף הרגל. רפידה מתאימה למשל למי שכמות השומן בכפות הרגליים שלו צנחה, ומבטיחה אחיזה מיטבית של כף הרגל בתוך הנעל.

המדרסים הביומכניים מתאימים למי שסובל מעיוות מבני בכף הרגל. כשאתם מחפשים מדרסים אורטופדיים מחירים גבוהים מעידים בדרך כלל על כך שמדובר במדרס ביומכני, ועל כן מומלץ לרכוש אותם רק במקום שמוכר כאמין ומהימן ושלא ימכור לכם מדרסים יקרים אלא אם כן יש לכם צורך אמיתי בכך. עוד המלצה היא לבצע בדיקה של אורתופד שיספק לכם גם המלצה לגבי סוג המדרסים שאתם צריכים.

מדרסים רכים וקשיחים הם מדרסים בהתאמה אישית, והבחירה ביניהם היא בהתאם למצב כף הרגל ואופי הפעילות שאתם מבצעים. טיפ קטן כדי לוודא שאכן קיבלתם מדרסים שהותאמו לכם ספציפית – בקשו לראות את התבנית שלפיה יוצרו המדרסים עבורכם.

בכל מקרה מומלץ במהלך הבדיקה הממוחשבת (וגם לפני ואחרי כמובן) לשאול שאלות ולהתעניין – למשל לגבי ההכשרה והניסיון של העובדים המבצעים את הבדיקה, או לגבי המשמעות של הנתונים שמספק מכשיר ההליכה שבעזרתו מתבצע האבחון (אגב, בפיקספיט תמצאו מכשיר מהמשוכללים בעולם עם למעלה מ-7,000 סנסורים ובנוסף מצלמות וידיאו שמייצרות תמונה מדויקת במיוחד של כף הרגל בתלת מימד). בדרך זו תפגינו מעורבות ותוכלו להיות שותפים להחלטה באיזה מוצר לבחור, וכך להגיע למדרס הנכון במחיר הנכון.

מימון דרך קופות החולים

בין אם מדובר במדרסים למבוגרים ובין אם על הפרק קניית מדרסים לילדים, כדאי לדעת שקופות החולים השונות משתתפות בחלק מהמקרים במימון הרכישה.

התנאים משתנים מקופה לקופה, ותמיד רצוי לברר מהן הזכויות שלכם בהתאם לביטוח הרפואי שלכם ועפ”י המצב של כפות הרגליים. במקביל מומלץ לזכור שבתחום המדרסים יקר יותר לא בהכרח טוב יותר, והמפתח למציאת המדרס הנכון במחיר הנכון הוא הגעה לרופא מומחה או למעבדה מקצועית.

שאלות ותשובות

לכף הרגל מנגנון תמיכה מדהים. עם זאת, קשת כף רגל לא מסוגלת תמיד לתמוך במשקל גופנו ואז מערכת זו נכשלת. כשזה קורה, כל השרירים והרצועות התומכים הופכים לרגישים לפציעה. לכישלון מנגנון התמיכה של כפות הרגליים שצריכות לשאת את משקל הגוף כולו, עלולות להיות השלכות על מקומות אחרים בגוף. במקביל, שינויים בתנוחת הגוף עלולים להוביל לבעיות בכפות הרגליים.

כף הרגל היא בעלת מנגנון תמיכה מדהים. עם זאת, קשת כף רגל היא פשוט לא מסוגלת תמיד לתמוך במשקל גופינו ואז מערכת זו נכשלת. כשזה קורה כל השרירים והרצועות התומכים הופכים לרגישים לפציעה. כפות הרגליים צריכים לתמוך במשקל כל הגוף שלנו ולכן כאשר הדברים משתבשים זה יכול לגרום לבעיות במקומות אחרים בגוף. במקביל, שינויים בתנוחת גוף יכולים להוביל לבעיות בכפות הרגליים.

לא, כי רפידות נועדו לספק אפקט ריפוד בלבד. הן עשויות להרגיש בנוח בהתחלה, אבל הן לא מטפלות בגורם הביומכני של כף הרגל . מדרסים,לעומת זאת, נועדו לשנות ולייעל את תפקוד כף הרגל שלך.

תסמיני כאבים בכף הרגל, בקרסול, ברכיים, וגב תחתון החלו מכאבים כלליים  כגון כאבים בעקב, נפיחויות, יבלות ואצבעות פטיש, שנגרמים על ידי קשתות כף הרגל. מדרסים לכף רגל יכולים לעזור ליישר מחדש את המפרקים בכף הרגל על מנת להקל על הסימפטומים השונים.
מדרסים עשויים לשמש במיקרים רבים כחלופה לניתוח, או אחרי ניתוח כדי לעזור לשמור על איזון נכון של הקרסול, ברך  והירך.

 

מדרסים מועילים לבעיות רבות של כף הרגל; אולם הם לא תמיד מועילים לריפוי מלא. מדרסים לא יכולים להפוך נזק שכבר התרחש; הם לעומת זאת יכולים להפחית את חומרת התסמינים ולהקל על הרבה מהכאב שנגרם על ידי הבעיות שאתם חווים. בחלק מהמקרים ניתן למנוע תסמינים.

מדרסים בדומה למשקפיים, יעילים רק כאשר אתה משתמש בהם. מדרסים אינם משנים את מבנה כף רגל, אלא עוזרים ליישר מחדש את מפרקי כף הרגל על מנת לשפר את היציבה ואת התפקוד היום יומי ולהקל או לפתור את הכאבים.
שימוש יום יומי במדרסים שלך מומלץ בדרך כלל כדי להפחית או לפתור כאב או עייפות.