![](https://www.fixfeet.co.il/wp-content/uploads/2017/09/Diabetic.jpg)
Diabetic מדרסים לסוכרתיים
מדרס Diabetic לסוכרתיים אשר בנוי משמונה שכבות רכות במיוחד, בהתאמה וייצור אישי. נבנה בהתאם לבדיקה הממוחשבת.
סוכרת היא אחת המחלות הנפוצות ביותר בימינו, וגם אחת החמורות שבהן – הריכוז הגבוה של סוכר בדם וחוסר היכולת של הגוף להתמודד איתו עלולים להוביל לעיוורון, טרשת עורקים, אי ספיקת כליות וכן לכריתת אחת הרגליים (או אפילו שתיהן). למעשה סוכרת היא הסיבה מספר אחת לאובדן רגליים בחצי הכדור המערבי. מדרסים מיוחדים מסייעים לחולי סוכרת להגן על הרגליים ולצמצם את הסיכון להחמרת המצב עד כדי כך שאין מנוס מכריתה.
מהי סוכרת וכיצד היא משפיעה על הרגליים?
סוכרת – שפירוש שמה בלטינית, אגב, הוא “שתן מתוק” – הינה מחלה שהמאפיין העיקרי שלה הוא ריכוז גבוה מדי של גלוקוז בדם (וכן בשתן). הסיבה לכך היא תפקוד לא תקין של הגוף בכל הקשור לאינסולין: זהו הורמון חשוב במיוחד אשר שולט על רמות הסוכר והשומן בדם באמצעות פעילות בכבד (שם הוא מעכב ייצור סוכרים ומעודד הפקת גליקוגן שמהווה מקור אנרגיה חיוני עבורנו) וכן פעילות בתאי שומן ושריר (שם הוא מעודד הכנסת גלוקוז על מנת להקטין את ריכוזו בדם). במקרים מסוימים הלבלב מייצר מעט מדי אינסולין, במקרים אחרים כמות גדולה מדי ובמקביל ישנה התנגדות לקליטת האינסולין בתאים הרלוונטיים, ובכל מקרה התוצאה היא ריכוז מופרז של גלוקוז בדם.
לרמת הגלוקוז הגבוהה יתר על המידה השפעה על מערכות רבות בגוף ובפרט זרימת הדם הופכת לקויה. בשל חוסר היכולת של האינסולין להבטיח רמה נאותה של הכולסטרול המזיק הוא שוקע בדפנות של כלי הדם לאורכו ולרוחבו של הגוף, ובהקשר של כף הרגל הרי שכמות הדם המגיעה אליה נמוכה מדי. התוצאה: פגיעה של ממש במערכת העצבים באזור, והיעדר תחושה תקינה בכפות הרגליים.
חוסר התחושה מגביר מאוד את רמת הסיכון של חולי סוכרת להיפצע באחת מכפות הרגליים. כשמוסיפים לכך את הקושי הניכר של הגוף להחלים מאותן פציעות (גם כן בגלל זרימת הדם הלקויה באזור) הרי שהאזור הופך מועד לזיהומים, בצקות, דלקות ונמקים מסוכנים.
בנוסף סובלים רבים מחולי הסוכרת מחולשה של השרירים השונים בגוף ועל כן מנח כף הרגל, ובעצם הרגל כולה, אינו נכון – וגם עובדה זו מובילה לפגיעות שונות באזור כולל פגיעות מבניות. מדרסים לחולי סוכרת מתקנים את המנח ומפחיתים את רמת הסכנה שבה נמצאת כף הרגל.
לאורך שנים רבות נרשמה עלייה תלולה במספרם של חולי הסוכרת ברבות ממדינות העולם: בארה”ב, למשל, היו ב-2014 קרוב ל-30 מיליון חולים במחלה הקשה, וגם בישראל המצב מדאיג מאוד, כשכבר ב-2013 נרשמו כחצי מיליון חולי סוכרת מאובחנים רשמית. ישנן מדינות שבהן שיעור חולי הסוכרת כבר הגיע ל-20% ובסך הכל ברחבי העולם, כך עפ”י נתוני ארגון הבריאות העולמי (ה- WHO) אחד מכל 11 בוגרים לוקה בסוכרת.
המגמה המסוכנת הזו היא בעיקר תוצר של הרגלי תזונה קלוקלים ושל התמכרות למזונות ומשקאות מעובדים, עתירי סוכר ושומנים. המודעות לכך עצרה מעט את הסחף – בארה”ב למשל הצטרפו ב-2014 “רק” 1.4 מיליון אמריקאים למעגל חולי הסוכרת וזאת לעומת 1.7 מיליון חולים חדשים ב-2008 – אולם אין ספק שהמצב מחייב שינוי דרסטי בהרגלי התזונה של כולנו, ועבור מי שכבר לקה בסוכרת – טיפול נאות במחלה על מנת שלא תחמיר ובמסגרת זאת מדרסים מתאימים הם פשוט חובה.
מדוע סוכרתיים זקוקים למדרסים מיוחדים?
- ירידה בתחושה: נוירופתיה סוכרתית גורמת לאיבוד תחושה, מה שמקשה על זיהוי מוקדם של פציעות או לחץ מוגבר. מדרסים מותאמים מפחיתים את הסיכון להיווצרות פצעים.
- לחצים לא מאוזנים: שינויים במבנה כף הרגל (כגון קשת גבוהה או שינויים בעצמות) מגבירים את הלחץ באזורים מסוימים. מדרסים מחלקים את הלחץ בצורה שווה, ובכך מגנים על האזורים הרגישים.
- מניעת חיכוך ופצעים: עור סוכרתי רגיש יותר לזיהומים ולפצעים. מדרסים רכים עם חומרי ריפוד מתקדמים מפחיתים את החיכוך בין כף הרגל לנעל.
אילו מדרסים מתאימים לחולי סוכרת?
מדרסים לחולי סוכרת חייבים להתבסס על חומרים טבעיים שכן כל חומר סינטטי עלול להוביל להזעה בכפות הרגליים, שפשופים, חיכוכים ונזק שילך ויחמיר.
בנוסף נדרשת התאמה מוחלטת בין המדרס לכף הרגל – אי התאמה, ואפילו קלה שבקלות, עלולה אף היא להוביל לשפשופים וזיהומים, מה גם שמדרסים שלא מותאמים אישית לא יתקנו לגמרי את המנח הלא נכון של כף הרגל.
ברוב המקרים מדרסים לחולה סוכרת יהיו עשויים שעם, ועוד כדאי להדגיש כי בנוסף לשימוש קבוע במדרסים מותאמים אישית יש להקפיד על היגיינה מושלמת.
מדוע הרגליים של חולי הסוכרת זקוקות להגנה מיוחדת?
חולי סוכרת סובלים ממצוקות רבות ומפגיעה של ממש באיכות החיים גם כשמדובר בדרגת חומרה קלה של המחלה שהפכה למגפה מודרנית. בפרט עלול להיגרם נזק משמעותי לכפות הרגליים ולרגליים בכלל, ועל כן חשוב להגן עליהן. חשוב לזכור שבמקרים מסוימים סוכרת מובילה לזיהום חמור שמחייב קטיעה של הרגל – למעשה, בעולם המערבי הסיבה הנפוצה ביותר לכריתת רגל היא המחלה שעפ”י ההערכות לפחות חצי מיליון ישראלים חולים בה, ומדרסים לחולי סוכרת עשויים להפחית חלק משמעותי מתופעות הלוואי ולצמצם את הסיכון לאובדן הרגל.
תכונות חשובות של מדרסים לסוכרתיים
- חומרים מתקדמים:
- חומרים בולמי זעזועים: להקלת הלחץ על כף הרגל.
- חומרים אנטי-בקטריאליים: למניעת זיהומים ופטריות.
- התאמה אישית: מדרסים לסוכרתיים מיוצרים בהתאמה אישית בהתאם למבנה כף הרגל, רמת הפעילות ותנאי הסוכרת של המטופל.
- שוליים רכים ומעוגלים: להפחתת לחץ על העור סביב כף הרגל.
- חוסר בתפרים או נקודות לחץ: למניעת חיכוך מיותר.
מדרסים לחולי סוכרת כפתרון לכאבים ברגליים
בנוסף למעקב המתמיד אחרי רמות הסוכר בדם, מחויבים חולי סוכרת – מחלה ששיעור החולים בה במדינות המפותחות נמצא בנסיקה מתמדת ולמעשה ישנם גם רבים שחולים בה והם אפילו לא מודעים לכך – לשים לב לכל סימפטום חריג גם בכל הקשור לכפות הרגליים שלהם.
הסיבה לכך היא שהרמה הגבוהה של הגלוקוז בדם פוגע במערכת העצבים, ובפרט פוגע ביכולת של הרגליים להעביר למוח תחושות כמו כאב, קור, חום וכו’. בהתאם, גם כשאצל אדם חולה סוכרת ישנם למשל כאבים בכפות הרגליים המוח בעצם לא יהיה מודע לכך.
התוצאה: היעדר טיפול מתאים בפגיעה או בכוויה למשל, כך שהיא תחמיר ובסופו של דבר עלולה להסתיים בנזק בלתי הפיך.
בנוסף, זרימת הדם אל הרגליים של חולי סוכרת אינה תקינה, ומאחר שלדם חלק משמעותי בריפוי אזורים פגועים הרי שגם לסיבוך זה של הסוכרת השפעה לרעה על בריאותן של כפות הרגליים והרגליים בכלל.
סיבה שלישית לצורך של חולי סוכרת בהגנה מיוחדת על כפות הרגליים – כאמור בדמות מדרסים מותאמים ספציפית למחלה – היא העור היבש שמועד לפורענות ולפגיעות, ועוד תופעה נפוצה מאוד היא בצקות ברגליים שמעצימות עוד יותר את הפגיעה בזרימת הדם התקינה לאזור.
איך מדרסים מצמצמים את הסיכון לפגיעה בכפות הרגליים?
כשלא חשים כאבים בכפות הרגליים אין פירוש הדבר שאין פגיעה באזור, ועל כן לחולי סוכרת חשוב כאמור לשים לב היטב לכל חלקי כף הרגל ולבחון שהם תקינים.
בנוסף, חשוב מאוד לצמצם את הסיכון לפגיעה בכף הרגל. מדרסים לחולי סוכרת מרפדים את האזור הרגיש ומפחיתים מכף הרגל את העומס המוטל עליה. בדרך זו הסיכון לפציעה, כיב, זיהום וכו’ קטן משמעותית, וגם אם נגרמת פגיעה מסוימת היא תהיה פחות חמורה, כך שגם במצב של זרימת דם לקויה ויכולות ריפוי עצמי נמוכות עדיין הגוף יוכל להתמודד איתה בקלות רבה יותר.
חשיבות ההתאמה האישית של מדרסים לחולה סוכרת
על-מנת שמדרסים לחולי סוכרת ימלאו את תפקידם הכל כך חשוב, אפילו קריטי במידה מסוימת שכן קטיעת רגל היא פגיעה עצומה ברווחתו של החולה, יש להקפיד על מדרסים בהתאמה אישית בלבד.
הסיבה לכך מובנת: רק מדרסים שמתאימים לגמרי למבנה הספציפי של כף הרגל של האדם שחולה בסוכרת יספקו לה את ההגנה החיונית ויצמצמו באמת את הסיכון לעומס יתר, שפשפים וחבלות אשר מובילים לנזקים קשים.
יתרונות השימוש במדרסים לסוכרתיים
- הפחתת הסיכון להיווצרות פצעי לחץ.
- שיפור היציבה וההליכה.
- מניעת כאבים בכף הרגל, בברכיים ובגב התחתון.
- שמירה על איכות חיים ויכולת תפקוד יומיומית.
כמו כן ישנה חשיבות רבה לחומר ממנו עשויים מדרסים לחולה סוכרת: חומרים סינטטיים גורמים לשפשופים ובפרט מייצרים הזעה, ועל כן עלולים להזיק יותר מאשר להועיל. ברוב המקרים מדרסים לחולי סוכרת עשויים משעם ובכל מקרה יש להקפיד על חומר טבעי ולא סינטטי.
עוד כדאי להדגיש שגם למי שסובל “רק” מפגיעה לימפטית ברגל ומבצקות מומלץ מאוד להשתמש במדרסים כדי לצמצם את הסיכון לפגיעה בכפות הרגליים (שהגוף יתקשה להתמודד איתה). עבור חולי סוכרת מדרסים הם כבר לא המלצה אלא חובה.
כיצד מתבצע תהליך ההתאמה?
- בדיקה קלינית: כף הרגל נבדקת על ידי אורתופד או פודיאטר מומחה, תוך התייחסות להיסטוריה הרפואית של המטופל.
- מדידות מדויקות: שימוש בטכנולוגיות כמו סריקה תלת-ממדית לקבלת תמונה מדויקת של מבנה כף הרגל.
- בחירת חומרים: המדרסים מיוצרים משילוב חומרים שמתאים למצבו הספציפי של המטופל.
- מעקב והתאמות נוספות: לאחר קבלת המדרסים, חשוב לבצע מעקב ולהתאים את המדרסים לפי הצורך.
המלצות לשימוש נכון
- שימוש יומיומי: יש להקפיד על שימוש במדרסים בכל סוגי הנעליים, כולל נעלי בית.
- תחזוקה שוטפת: יש לנקות את המדרסים ולהחליפם מדי שנה או לפי הוראות הרופא.
- מעקב רפואי שוטף: בדיקות תקופתיות של כף הרגל אצל רופא מומחה חשובות לא פחות מהמדרסים עצמם.