מדרסים הם תוספת מבורכת לנעליים ועשויים לשפר במידה משמעותית את היציבה ואת התנועה – אבל חשוב לדעת שלא כל אדם אכן זקוק להם.
איך תדעו אם הוספת מדרסים לנעליים חיונית מבחינתכם? הדרך הטובה ביותר היא כמובן לקבל חוות דעת מקצועית מאורתופד או ארטיסט (איש מקצוע שתחום התמחותו הוא נעליים אורתופדיות ומדרסים), אבל עוד לפני שאתם מגיעים לרופא שאתם סומכים עליו או למכון אורתופדי בעל ניסיון רב כדאי לבצע בדיקה ביתית פשוטה על סמך השאלות הבאות:
האם ישנו ליקוי מבני בכף הרגל שלכם?
בכל כף רגל ישנן 2 קשתות – אורכית ורוחבית. הקשת הרוחבית מבוססת על עצמות שנמצאות באצבעות, שבהן נמצא גם קצה אחד של הקשת האורכית (הקצה השני הוא בעקב).
האזורים שבאים במגע עם המשטחים עליהם דורכים, קופצים, הולכים, עומדים, רצים וכו’ הם עצם העקב, צידה החיצוני של הקשת האורכית וגם שתי עצמות השייכות לקשת הרוחבית (עצם פנימית ועצם חיצונית).
שני הליקויים הנפוצים ביותר הם פלטפוס – מצב בו הקשת האורכית שקועה, והייפוס – עליית יתר של קשת זו. ליקויים אחרים הם הטיה (כלפי פנים או כלפי חוץ) של הזווית בה העקב נוגע ברצפה, עצמות בולטות או שינויים בזוויות של האצבעות.
כשישנו ליקוי כלשהו במבנה כף הרגל, בין אם מולד ובין אם כתוצאה מפגיעה כלשהי, העומסים לא יתחלקו בצורה נכונה על האזורים השונים והתוצאה עלולה להיות כאבים בכפות הרגליים, כאבי שרירים שמובילים לחולשה ולעייפות גם לאחר הליכה קצרה או אפילו בזמן עמידה, היווצרות עור נוקשה ויבלות, כאבי ברכיים וגב, ועוד.
אם אתם מזהים אצלכם אחד או יותר מהסימפטומים הנ”ל, מומלץ להגיע למעבדה שבה תעמדו ותצעדו על משטח דריכה משוכלל שמודד את הלחצים והעומסים בנקודות השונות של כף הרגל, ומאפשר אבחון מדויק ומפורט – ובמידת הצורך גם מידע הכרחי עבור ייצור מדרסים מותאמים אישית למי שזקוק להם.
חשוב להדגיש שכשעל הכוונת מדרסים לילדים, הבדיקה חייבת להיות מקצועית במיוחד – גם כדי למנוע מצבים שבהם ילדים שלא באמת צריכים מדרסים מסתובבים איתם, וגם כדי להבטיח שילדים שזקוקים לעזרת המדרס כדי ליהנות מחיים ללא מגבלות וללא קושי לשחק ולהתנועע אכן מקבלים אותה.
האם מאמץ גופני הוא חלק מהשגרה שלכם?
גם מי שכפות הרגליים שלו לא מתאפיינות בליקוי כזה או אחר עשוי להזדקק למדרסים, וזאת אם הוא עוסק בפעילות גופנית בתדירות גבוהה יחסית או באינטנסיביות רבה – בפרט הכוונה היא לחיילים ביחידות השדה ולספורטאים מקצוענים, אבל גם אם הספורט הוא “רק” תחביב אצלכם בהחלט כדאי לכם לשקול הוספת מדרסים ביומכניים לנעליים.
מדרסים לספורטאים ולחיילים חייבים להיות מותאמים לסוג הפעילות הגופנית – יש הבדל משמעותי בין העומסים המוטלים על כף הרגל של כדורגלן לבין אלה שמתמודדת איתם כף רגל של כדורסלן, וגם הביצועים של הרגליים שונים (כדורגלן למשל נדרש לטפל בכדור ברגישות, ועל כן חשוב להתאים לו מדרסים שיאפשרו את אותה רגישות).
מדרסים לחיילים ולספורטאים מצמצמים משמעותית את הסיכון לפציעות שונות – נקעים, שברי הליכה, דלקות באזורים שונים של כף הרגל ועוד, והם גם מונעים כאבים בכפות הרגליים שעלולים לפגוע בביצועים או אפילו להשבית אותנו מפעילות גופנית.
באילו מקרים נוספים כדאי לשקול קניית מדרסים?
מצב נוסף שבו כדאי לשקול רכישת מדרסים הוא כשאתם נתקלים בנעליים שלא יושבות בול על הרגל אבל אתם מרגישים שאתם פשוט “חייבים” לקנות אותן. במקרה שכזה תוכלו לקנות את הנעליים קצת יותר גדולות מכפי שצריך, והמדרס יבטיח שלא ייווצר פער בין הרגל לנעל ושהאחיזה של הנעל תהיה איתנה.
עוד קהל יעד של מדרסים, ובפרט מדרסים מותאמים אישית, הוא חולי סוכרת – מי שחולה במחלה שהופכת שכיחה יותר ויותר (בעיקר בגלל תזונה לא נכונה) עלול לאבד את כף הרגל אם לא יגן עליה בכל דרך, ומדרסים הם אחת הדרכים המומלצות לספק את ההגנה החיונית.