בכף רגל “רגילה” ישנה קשת אורכית המחברת בין האצבעות לעקב ואשר מעניקה לכף הרגל את הגמישות הנדרשת, בולמת את הזעזועים הנלווים לכל תנועה ומחלקת את העומסים המוטלים על כף הרגל באופן מאוזן ונכון. פלטפוס הוא מצב שבו הקשת הנ”ל אינה קיימת כלל או שהיא אינה מתפקדת כיאות בסיטואציות מסוימות. מקור המילה הוא במונח הגרמני “רגל שטוחה”, שכן היעדר קשת אורכית או קריסתה תוך כדי דריכה הופכת את הרגל לשטוחה, והתוצאה של מצב זה עלולה להיות כאבים באזורים שונים בגוף.
חשוב להדגיש כי ישנן רמות שונות של פלטפוס, מכזה הנחשב קל וכמעט ולא בא לידי ביטוי בהתנהלות היומיומית של האדם ובאופן בו הוא נע, ועד לכזה חמור שכאמור משפיע לרעה על התפקוד של הברכיים, הירכיים, האגן ואפילו הגב והצוואר, שכן מנח לא נכון של כפות הרגליים מקרין על אזורים רבים בגוף. בין הפגיעות שעלולות להתפתח בעקבות פלטפוס: שברי מאמץ, דלקת בגיד אכילס, דורבן (כאבים עזים באזור העקב), הלוקס ולגוס (תופעה המוכרת גם כ”בוהן קלובה”), כאבי גב ועוד.
בסך הכל סובלים מ”רגל שטוחה” במידה כזו או אחרת כ-15% מכלל האוכלוסייה.
מהו פלטפוס קשיח ומהו פלטפוס גמיש?
פלטפוס קשיח הוא מצב שבו לאדם אין בכלל קשת אורכית בכף הרגל (מצב זה בדרך כלל מחייב שימוש במדרסים מותאמים אישית). פלטפוס גמיש הוא מצב שבו הקשת האורכית קיימת אבל מסיבה כזו או אחרת היא קורסת כשכף הרגל באה במגע עם משטח כזה או אחר, כלומר בעת הדריכה. הפלטפוס הקשיח, באופן טבעי, נחשב לבעיה קשה יותר, אולם ישנם מקרים שבהם גם זה הגמיש מוביל להליכה או תנועה לא נכונה ולבעיות פיזיות שונות.
מהן הסיבות להיווצרות הפלטפוס?
הסיבה העיקרית להיווצרות הבעיה היא היעדר חלק מהרצועות שמרכיבות את הקשת האורכית וזהו פלטפוס מולד.
במקרים אחרים עלול להיווצר פלטפוס בגיל מבוגר וזאת בשל פציעה באזור כף הרגל, פגיעה נוירולוגית, מחלת פרקים ראומטית או טראומה – במקרים אלה זהו פלטפוס נרכש.
גורמים מגבירי סיכון להיווצרות הבעיה בקשת האורכית הם השמנה (שיוצרת עומס יתר על כף הרגל ובכלל) ושימוש בנעליים לא מתאימות או לא איכותיות (ובפרט אם עוסקים בספורט).
כיצד מטפלים בפלטפוס?
בפלטפוס עצמו לא ניתן לטפל – המאמץ מתמקד בלהקל על התסמינים השונים, כשבאופן טבעי המצב האופטימלי הוא מניעת היווצרותם מלכתחילה (אם כי למרבה הצער בדרך כלל החיפוש אחרי פתרון מגיע רק לאחר שכבר נוצרו כאבים – בעוד מדרסים למשל מאפשרים גם לבעלי פלטפוס לנוע בחופשיות מבלי שייגרם נזק לאזור כזה או אחר בגוף וללא כאבים).
בכל מקרה, אם כבר נוצרו כאבים הרי שבנוסף לשימוש במדרסים ניתן להשתמש בתרופות כדי לפוגג את הכאב, ובמקביל רצוי להימנע מפעילות גופנית מאמצת כדי לא להחמיר את המצב.
טיפול מניעתי כולל הקפדה על משקל תקין ושימוש בנעליים איכותיות, וכאמור הבטחת מנח אופטימלי של כף הרגל בכל מצב באמצעות מדרס.
איך המדרסים עוזרים לנו?
מדרסים שמותאמים ספציפית לכף הרגל של המטופל (ע”י אנשי מקצוע מנוסים ומיומנים) מהווים למעשה תחליף לקשת האורכית ומבצעים את כל התפקידים שלה – ובפרט בלימת הזעזועים והבטחת חלוקה נכונה של העומסים בין המרכיבים השונים של כף הרגל.
בזכות חלוקה מאוזנת זו נמנעים מצבים של עומס יתר על נקודה ספציפית, שכאמור מובילים לשלל מצוקות פיזיות וכאבים באיברים שונים, ולעתים אף למגבלות של ממש על התנועה.
פלטפוס במהלך הריון
הריון הוא חוויה מרגשת במיוחד אבל במקביל סובלות נשים רבות מלא מעט קשיים פיזיים במהלך פרק זמן זה. הגוף עובר שינויים רבים, וביניהם נפיחות משמעותית ברגליים ובפרט בחלק התחתון שלהן. בנוסף מוטל על כפות הרגליים של האישה ההרה עומס מוגבר, לעתים במידה ניכרת ביחס למציאות חייה לפני ההיריון, ושני גורמים אלה – הנפיחות והעומס – מייצרים בעיות יציבה שעלולות להתפתח לכדי פלטפוס הריוני.
פלטפוס שכזה, אם אינו מאובחן בזמן, עלול להגביר עוד יותר את הקושי שגם ככה נוצר בכל הקשור ליציבה ולתנועה ואפילו להגביל עד מאוד את חופש התנועה של האישה ההרה.
פלטפוס אצל ילדים
אוכלוסייה ייחודית נוספת בהקשר של פלטפוס, ובעצם באופן כללי, היא ילדים.
עבור הזאטוטים חשוב במיוחד להקפיד על אבחון איכותי ע”י אנשי מקצוע מנוסים ובעלי יושרה מוחלטת, שכן אצל ילדים רבים אין קשת בכף הרגל אך יחד עם זאת הם אינם סובלים כלל מפלטפוס!
הסיבה לכך היא שעד בערך גיל 4, האזור של קשת כף הרגל מכוסה ע”י רקמות שומן, כך שבמבט לא מקצועי ניתן לחשוד בקיומו של פלטפוס (שכן כף הרגל נראית שטוחה לגמרי, בשל אותן רקמות שומן). גם ילדים קצת יותר גדולים עדיין עשויים להתאפיין בכפות רגליים שטוחות יחסית, וזאת מסיבות שונות ולא בשל פלטפוס – כדאי לדעת שהמבנה של הקשת האורכית נמצא בהתפתחות עד סביבות גיל 7-8 (לאחר מכן הקשת ממשיכה כמובן להתארך ולהתרחב, אולם המבנה הבסיסי שלה כמעט ולא משתנה).
בכל מקרה האינדיקציה הטובה ביותר היא כאבים, שמחייבים בירור מקצועי ואבחון מדויק, ובכל מקרה כדאי לפנות לבדיקה אצל אורתופד מוסמך או מכון מהימן המתמחה במדרסים לילדים כדי לבדוק האם קשת כף הרגל מתפתחת באופן תקין או שמא ישנה בעיה שעלולה להחריף בהיעדר אבחון וטיפול מתאימים.
בדיקת התאמת מדרסים למצב של פלטפוס / רגל שטוחה
בעיה: פלטפוס קשיח
בבדיקה שלו ניתן לראות שהוא סובל מפלטפוס קשיח על ידי כך שיש לחץ על הקשת האורכית.
בעיה זו יכולה לגרום לבעיות ברכיים וגב תחתון בעקבות מבנה לא ישר של המפרקים.
פתרון: תמיכה לקשת האורכית והרמתה.